Meny

26 dec 2022

Dipsi

Hej!Här kommer en stor uppdatering av Dipsi's (numera Lily) framsteg i nya för-alltid-hemmet.


I början var det lite spänt mellan kattkompisen Tyra (som bott i hemmet sedan innan) och Lily, men efter ett par veckor har de vant sig mer och mer vid varandra. Lily går gärna fram och försöker stryka sig mot Tyra, som tillåter det ibland, och de ger varandra små nospussar då och då. I början tyckte Lily det var läskigt att vara för nära någon alls, särskilt Tyra som har fräst och morrat, men ju fler dagar som gått desto närmare vågar de ligga varandra i sängen eller soffan.


Det har nog varit lite mer spänt när husse kommit för nära, sådär nära att de nästan kunnat röra vid varann. Då har hon inte dragit sig för att säga nej och dela ut en smocka eller två, så tvåbeningar fattar var gränsen går. Hon har dock hoppat upp i soffan när husse suttit där, och lagt sig i närheten. Man måste ju hålla koll liksom.

Igår kväll (torsdag) när jag, särbo till husse Max och bonusmatte till Tyra och nu Lily, kom och hälsade på hade vi inga förväntningar på att Lily skulle vilja hälsa på mig eller ens våga visa sig. Med min erfarenhet som volontär på Kattvärnet Haninge från flera år tillbaka sedan, visste jag ungefär hur jag skulle hantera en skygg katt och hur jag skulle läsa av Lilys signaler. Jag gav henne sitt space och erbjöd henne att lukta på min hand några gånger, men hon vågade inte riktigt komma hela vägen fram. Oftast undvek hon mig helt.En liten cat fight bröt ut på klätterväggen senare på kvällen, men ingen skada skedd förutom en skråma på någons ego kanske.

När det var läggdags och husse o matte precis somnat, var det dags för Lily att ta efter Tyras hobby att race:a i sängen. Den som väcker en tvåbening först vinner! Inatt vann nog Lily tror jag. Efter vinsten gick hon upp på kuddarna ovanför våra huvuden, och jag kände en nos tryckas mot min tinning. När Tyra hade lagt sig mellan husse och matte vågade Lily sig fram att putsa ett par slick på hennes huvud. Det var de första positiva tecknen på framsteg!


Morgonen efter, idag fredag, började dagen som vanligt med pipiga mjau från Tyra som ville ha frukost lite för tidigt på morgonen för att någon tvåbening skulle tycka det var rimligt. Lily satt och observerade från vad jag tror är hennes favoritplats, och hoppade ner när hon kände lukten från frukosten och gjorde Tyra sällskap på köksgolvet. Lily tog varje tillfälle i akt att stryka sig mot Tyra, kanske ville hon visa att hon grävt ner stridsyxan sen igår.

På eftermiddagen togs en cat nap, Lily högst uppe i klätterträdet och Tyra bredvid husse som vilade i sängen. När jag gick fram till Tyra o klappade lite på henne, började hon spinna så högt att Lily blev nyfiken och hoppade gradvis ner för klätterväggen och försiktigt smög fram i sängen. Hon lade sig vid husses ben och tittade nyfiket på när jag klappade Tyra, som njöt för fullt.Försiktigt sträckte jag fram en hand mot Lily, för att se om hon ville nosa. Hon nosade smått och kisade med ögonen sådär som katter gör när de signalerar vänskap och låg kvar. Jag hörde ett litet spinnande från henne också, om än väldigt dovt, och det var då jag bestämde mig för att prova klappa!


Trots att hon tidigare antingen sagt ifrån med tassen, ett varningsbett eller sprungit ifrån platsen vid tvåbenings-beröring, låg hon nu kvar och lät mig klappa för fullt (men såklart försiktigt)! Jag klappade på kinderna, på huvudet och kliade henne under hakan när hon böjde upp huvudet. Nu låg det två spinnande kissar och njöt framför en väldigt förvånad men positivt överraskad matte. Jag strök Lily över kinderna och hon tryckte sitt huvud tillbaka mot min hand medans hon blundade o trampade smått med framtassarna. Jag fick till och med klappa Lily över ryggen, något som gjort att hon tidigare flytt från direkt när man råkat komma åt. Det var som en helt ny katt!

Myset pågick i ca 5 minuter, tills jag kände att det var dags att lämna situationen med ett positivt minne. Som tur var filmade jag lite av händelsen, annars hade väl ingen trott mig! Jag skickar med lite bilder, och säg till om det vore kul att se ett klipp också så skickar jag gärna det med.Hittils har inte detta upprepats, men vi hoppas med tiden att det kommer bli fler tillfällen och att Lily blir en ännu tryggare katt! 🥰


Tack för att ni gett både Max och Lily en chans, det har definitivt varit värt det tycker vi båda tvåbeningar och förhoppningsvis fyrbeningarna med ❤


/Jenny, bonus-matte

Ingrid (volontär) 19:16, 27 december 2022

Det är ju så underbart när det börjar släppa för de lite skyggare katterna. Det är bara att gratulera dig, Max och Lily, och Tyra fattar säkert snart vilken mysig kompis hon har fått. Så härlig läsning!

    Skriv en kommentar



Dipsi dec 22-4 Dipsi dec 22-3 Dipsi dec 22-2 Dipsi dec 22

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen