Meny

Variant 8 mars 223_redigerad-1
Let it be

48 katter från misärhem på Ingarö och Tyresö

Ingarö
Ewa Edström, en av Katthemmets volontärer berättar:
"Det är lördag förmiddag 22 januari, och jag sitter och njuter i godan ro med mitt morgonkaffe med en spinnande katt i mitt knä när telefonen ringer, det är från Katthemmet. Under morgonen har Nackapolisen hört av sig och frågat om vi kan ta emot ca femton katter från ett misärhem på Ingarö. Eftersom katterna är ensamma sedan några dygn tillbaks i ett hus utan värme, mat eller vatten är det bråttom och Länsstyrelsen har beslutat att katterna ska omhändertas omgående.

Polisen är på väg dit nu, men vill gärna ha vår hjälp med att fånga in katterna. Polisen har inte någon utrustning för kattfångst, endast ett fåtal transportburar så de vill gärna låna av oss. Dessutom är det inte det enklaste alla gånger att få tag i en stressad och rädd katt och få in den i en transportbur. Särskilt om man inte har kattvana, och det har inte alla poliser. Jag bor i närheten, så det beslutades att jag skulle möta upp poliserna vid huset och hjälpa till.


Vanilla Ice
Vanilla Ice fick snabbt ett nytt hemAtt ta emot ett så stort antal katter samtidigt kräver åtskilliga resurser från oss på Katthemmet och en hel del planering. Alla får inte plats i vår karantän, så flera måste placeras direkt i något akuthem. Jag lastade bilen full med fällor och transportburar och på väg till huset kontaktade jag en annan av våra volontärer för att be henne åka till katthemmet och ringa till våra fantastiska akuthem för att höra om någon hade möjlighet att ta emot en katt eller två samt ringa in volontärer som kan hjälpa till att köra ut katterna till de olika akuthemmen.


När jag kom fram till huset, som visade sig vara en rucklig sommarstuga, stod redan tre poliser där och väntade på mig. Tomten var full av bråte och i fönstret satt en röd katt och kikade på oss. Inne i huset var stanken outhärdlig. I en hörna stod en full latrintunna. Golvet var täckt av avföring, tomma spritflaskor och bråte. Och katter! Massor av vackra gula och röda katter som levde i denna hemska misär. Vart jag än tittade såg jag en förskrämd kisse. På en hög med trasor mitt denna obeskrivliga röra låg en kattmamma och diade sina ungar.Toots o Tiffany
Toots och Tiffany, två av kattungarna, kom in med snuva och ögoninfektion.


 

Jag är i normala fall ganska kräsmagad, men nu var det bara att koppla på autopiloten och börja infångandet. Katterna blev lite stressade när vi klampade in men det gick relativt lätt att efter lite fräsande ta dem i ett stadigt grepp och stoppa dem i transportburar.

När jag gick ut en stund för att få lite luft kändes det som om jag gick på styltor. Tittade ned och upptäckte att jag fått extrasulor av avföring som satt fast under skorna. Usch! Efter några timmars intensiv kattjakt räknade vi till 17 katter. Jag tog med mig fem stycken hem till mig, de fick tillbringa sin karantänstid i min gäststuga. Övriga tolv åkte polisbil till Katthemmet där Jeanette och Marie tog emot för att göra en första hälsokoll och sedan köra ut katterna till väntande akutmattar och hussar."

 


Ingar?katter
Vanillin och Brago tyr sig till varandra på katthemmetDe flesta av katterna från Ingarö har redan fått hem, några bor på Katthemmet och ett par av kattungarna som har ögoninfektion blir bokningsbara när de är friska.

Tyresö
Torsdagen den 10 februari är det redan dags igen. När Nackapolisen ringer till Katthemmet på förmiddagen och ber om hjälp att fånga ca12 katter från ett misärhem i Tyresö är det bråttom, polisen är redan på plats. Marja Waro och Kajsa Olnéus som är anställda på Katthemmet börjar snabbt förbereda sig för avfärd och Kajsa berättar:
"Vi ringde Länsstyrelsen som hade beslutat att katterna skulle omhändertas. De trodde att det var fler katter, så vi tog med 17 burar och hoppades att det skulle räcka. Vi bytte kläder och packade med oss handskar, handsprit, skoskydd mm och kom snabbt iväg. När vi kom fram vid lunchtid snöade det rejält.

Området vi kom till hade välskötta hus och trappuppgången var prydlig. Två kvinnliga poliser som var helt ovana vid att hantera katter låste upp med huvudnyckel. Inget i omgivningen antydde vad vi skulle möta när vi kom innanför dörren. Stanken var fruktansvärd, vi hade med oss eukalyptussalva att stryka under näsan för att alls kunna stå ut. En enda kattlåda såg jag i hallen, katterna hade gjort ifrån sig lite varstans och det var smutsigt och rörigt överallt. Det fanns kattmat i skålar som såg ut att aldrig vara diskade, friskt vatten till katterna såg jag ingenstans. Elen var dessutom avstängd så vi var tvungna att orientera oss i röran med ficklampor.


Det första rummet vi kom in i var vardagsrummet. Där fanns massor av gamla trasiga klösmöbler och tomma lådor där katterna gömde sig. Vi började med att fånga in de 11 katterna där. De var i förvånansvärt gott skick trots misären de levde i. Katterna blev förstås stressade av att fångas in, men verkade inte magra eller sjuka.

Lovely Rita Tyresö
Lovely Rita från Tyresö är blind på ena ögat efter en gammal skada


 

När vardagsrummet var tömt fortsatte vi till köket där vi fångade ytterligare 6 katter. Nu var alla 17 burarna fulla och vi visste att det fanns minst 6 katter kvar i sovrummet.
Transportburar blev en akut bristvara. Ett av Katthemmets akuthem som ligger i Tyresö kunde bidra med två burar, och kunde även ta emot tre av katterna. Vi åkte tillbaka till katthemmet där vår djursjukvårdare Lisa stod beredd att ta emot katterna. Eftersom alla var okastrerade kunde vi inte blanda honor och hanar, men det skulle visa sig senare att det var lite för sent att tänka på den saken. En hona har redan fött tre ungar i sitt akuthem och fler ungar är på väg.Kattungar Anne-Christine 9 mars 077_redigerad-2
Honey Pie var högdräktig när hon fångades in och födde snart tre fina ungar


 

Snabbt lastade vi ytterligare ett tiotal tomma transportburar i bilen och återvände till Tyresö. Vi hade inte hunnit äta på hela dagen och det enda vi nu hann äta var en banan var. Nu var det full snöstorm och det gick inte längre att köra ända fram, utan vi fick bära transportburarna ca hundra meter fram till huset.


Poliserna, som ska ha en eloge för sitt engagemang, hade under tiden fångat två katter till. Nu var det helt mörkt, så med ficklampor tog vi oss in i sovrummet där återstående fem katter fanns. Det var åtminstone det vi trodde tills vi insåg att sänggaveln var ihålig. När jag lyste med ficklampan där fick jag en chock! Jag såg minst åtta huvuden och förstod att fler katter fanns längre ner. Vi började fånga in katterna i det trånga sovrummet där möbler och bråte var i vägen. Men när vi hade fyllt alla transportburar var det fortfarande tre katter kvar. Poliserna utbrast ”Men tar det aldrig slut? Var kommer alla katterna ifrån?”

Klockan var nu ca 19.00, vi var fruktansvärt trötta och hungriga och det skulle ta för lång tid att åka tillbaka till katthemmet för att hämta ytterligare burar. I väntan på tre burar som skulle levereras från Nackapolisen pulsade vi med de fyllda burarna bort till bilen som fick gå på tomgång för värmen skull. Det var nu dags att fånga de sista tre katterna. Men när jag ska fånga en som gömt sig bakom en gardin i fönstret ser jag i ficklampans sken att det sitter ytterligare en katt inklämd bakom elementet! Nu hade nöden ingen lag. Två katter fick helt enkelt dela transportbur, vi var tvungna att komma därifrån. Totalt hade vi då fångat 31 katter.

 

Strax före kl 21 var vi så äntligen tillbaka på Katthemmet och hade lastat ur katterna. Kvällsvolontärerna hade förberett varenda tänkbar vrå på Katthemmet där vi kunde placera katter över natten. Dagen därpå fick många katter komma till akuthem, resten stannade i vår karantän.

 


S?ndag 13 mars 185 - Copy
Taxman, en av 31 räddade katterPå tunnelbanan hem satt jag i mina stinkande kläder och tänkte på dagens upplevelser med blandade känslor. Det var jobbigt att katterna var så stressade när vi fångade dom, men jag tyckte det var hemskt att dom inte ens hade haft vatten att dricka. Jag visste ju att vi hade räddat katterna till en mycket bättre framtid. Jag var så trött jag att just då tänkte ”aldrig mer” men så här i efterhand känner jag att det absolut var värt det!"Tyres?unge sover - Copy
En av Honey Pies ungar sover gott, räddad till ett liv i trygghet.


Katterna från Tyresö finns nu på Katthemmet och i akuthem och kommer efterhand att bli bokningsbara.

Stötta gärna Katthemmets verksamhet, vi är tacksamma för all hjälp! Vi har swish 1239001793.Att adoptera katt från oss

Vill du bli volontär på Katthemmet?

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen