Meny

27 dec 2020

Mozzarella

Hej!

 

Nu har Mozzarella varit hos oss i ungefär sju månader och jag (matte) tänker att det är dags för en uppdatering om hur vi har det här på gården.

 

Mozzarella har gjort enormt stora framsteg och det går jättebra! Vi hade tänkt att låta henne gå ut när hon hade varit i tre veckor hos oss, men eftersom hon hade acklimatiserat sig så bra efter två och en halv vecka lät vi henne gå ut. Hon var väldigt osäker i början och vi hade henne under uppsikt hela tiden. Och efter ett tag så började vi gå små promenader med henne runt husen och gårdsplanen här. Vi tänkte att det skulle bättra på hennes självförtroende. Och det verkade fungera. Hon blev mer och mer säker. Men hon var osäker i mötet med andra katter (alla grannarnas katter älskar också att vara här).


Som läget är nu så är hon väldigt säker både utomhus och inomhus. Hon älskar att jaga! Och hon jagar allt som rör sig; flugor, sländor, möss, näbbmöss, fåglar, kaniner (två, som vi tror klarade livhanken), ekorrar (som vi hindrade henne från att ta). Hennes rekord är fem möss samma dag. I somras såg vi henne ta tjugo möss (näbbmössen oräknade). Vi är jätteglada för alla hon tar och hon får stort beröm när hon tar möss.


Angående våra gemensamma promenader så behövs de ju inte längre för Mozzis självförtroende, men hon bara älskar dessa promenader! Det går till så att vi går en bit tillsammans, sedan stannar Mozzi och väntar på att vi ska gå en bit till, sedan tar hon sats och rusar mot oss och klättrar upp i ett träd, sedan hoppar hon ner och det hela upprepar sig. Jättekul tycker Mozzi! Att se henne så överlycklig gör också oss lyckliga! När det gäller grannarnas katter så tolererar hon inte längre andra katter här. Hon jagar bort dem. Hon vill väl ha mössen för sig själv.

 

Mozzarella är en jättegosig katt. Hon hoppar väldigt ofta upp i mitt knä för att bli gosad. Och hon vill ha mycket gos och ofta! Det värmer mitt hjärta när hon spinner och mjölktrampar och det ser faktiskt ut som om hon tittar lite beundrande på mig. Det har gått lite trögare när det gäller husse, men nu hoppar hon upp i hans knä (och spinner) nästan varje dag. Och nu får han också klappa! Deras förhållande har förbättrats betydligt sedan husse började gå egna promenader med henne, leka mer med henne och ge henne mat. Hennes favoritleksaker är en liten fisk (”stinky sardine”) som är fylld med kattmynta och en lite större vit tygråtta med lång svans. Husse slänger upp råttan eller fisken i trappan till övervåningen, Mozzarella smyger på den i trappan och rusar sedan upp och antingen dribblar ner den för trappan eller fångar den med klon och slänger ner den till husse. Och så kastar husse igen. Det är en katt med full fart! Eller så lägger husse råttan överst på klöspelaren och Mozzarella klättrar upp, tar råttan i svansen och med en knyck kastar hon den bakåt. Husse får vara snabb för det är full fart upp för klöspelaren.


I början fick husse sig ett fräs lite då och då och det förekom lite viftande med tassen. Men nu kommer vi inte ihåg när det hände senast. Vi kallade henne ibland ”Lilla Fröken fräs” i början…Mozzarella är en rolig katt också; hon har enormt många olika läten för sig. Jag har aldrig haft en katt med en så stor variation i läten. Roligast har vi när hon bräker som ett litet lamm. Och ibland låter det som om hon säger ma-ma.

 

Tidigare var Mozzi lite orolig när vi var i köket, men det har blivit en stor ändring på det också. När vi lagar mat så låg hon ett tag oftast i sin transportbur (!) i köket. Jag vill nämligen vänja in henne i buren, och med några knep så har jag fått henne att gilla buren. Hon tycker att det är en supermysig liggplats. Nu på vintern har hon dock mer och mer övergått till att ligga på varmvattenberedaren i tvättstugan (som ligger i anslutning till köket). Jättevarmt och mysigt! Mozzarella är väldigt smart och läraktig och har lärt sig mycket sedan hon kom hit.

 

När det gäller mat så åt hon i början enorma mängder. Hon åt 4-5 påsar blötfoder om dagen och dessutom torrfoder. Det har lugnat ner sig och nu äter hon ungefär 1-1,5 påsar om dagen (plus torrfoder). Jag bytte också hennes torrfoder. Nu äter hon Hills adult. Och det har hänt något överraskande. Från början reagerade vi på att hennes päls var ganska sträv. Helt plötsligt upptäckte vi att hon hade fått en mjuk päls. Då började jag fundera på om det kunde vara fodret. När jag tittade på påsen så såg jag att det i fodret fanns tillsatt vissa ingredienser (e-vitamin och fettsyror) som skulle förbättra pälskvalitén. Jag har inte betalt för att berätta det här. Men det fungerar uppenbarligen! När hon kom hit så tyckte vi att hon var lite tanig och dåligt musklad, men nu har hon lagt på sig både hull och muskler. Hon är jättefin i kroppen nu, men har lagt på sig lite vinterhull eftersom hon inte vill vara ute lika mycket. Så nu får vi hålla igen lite på favoritblötfodret (torrfodret har hon fortfarande fri tillgång till). Vi vill inte att hon ska bli en tjockis. Hon måste ju kunna klättra i träd!

 

I början drack Mozzi vatten överallt där hon kom åt. I sin vattenskål i köket, från kranen i badrummet, i vattenkannan inomhus och i vattenkannan utomhus. Hon doppade ner tassen och slickade på den. Gång på gång. Så en natt upptäckte jag att vi drack ur samma vattenglas (på mitt nattduksbord)! Då fick hon en egen vattenskål i sovrummet också. Och jag dricker numera mitt vatten ur flaska… Nu har det här överdrivna vattendrickandet slutat och eftersom hon inte längre drack ur vattenskålen i sovrummet så tog vi bort den. Behöver hon vatten på natten så får hon gå ner i köket.

 

Mozzarella är en helt förtjusande, gosig och rolig katt. Och vi älskar henne! Vi är så glada och tacksamma att hon fick komma hit.

 

Vi önskar alla volontärer, kattälskare och katter på katthemmet en riktigt god jul!

Pernilla 17:38, 30 december 2020

Åh så underbart att få läsa om Mozzan,och se de fina bilderna. Jag kände Mozzans tidigare matte,och som älskade Mozzan högt och hon var så orolig för hur det skulle gå för Mozzan när hon själv inte fanns längre.

Att husse har lite kämpigt kan jag förstå. Jag tror att en tidigare sambo till matte kan vara orsaken till att hon inte gillar män. Så fint att husse också får klappa och att hon litar på honom.

På slutet när matte var svårt sjuk var Mozzan vid hennes sida hela tiden. Och när matte somnade in låg Mozzan hos henne. Jag tror Mozzan sörjt, precis som vi människor gör. Hon är en väldigt speciell katt ❤

Tack för att du berättar, det gör mig så rörd och glad att veta att hon har det så bra hos er.

Gott Nytt År till er

    Skriv en kommentarMozzarella dec 20-3 Mozzarella dec 20 Mozzarella dec 20-2 Mozzarella dec 20-4

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen