Meny

Agria (1)_red
Kea
BeaMoa

Faror i hemmet

Nu närmar vi oss julen med stormsteg. En helg fylld av glitter, julgran, vackra blommor och choklad. Men tänk på att det också innebär faror för våra 4-benta familjemedlemmar.

Choklad innehåller teobromin, ett ämne som hämmar specifika receptorer. Detta sitmulerar nervsystemet och hjärtat. Olika typer av choklad innehåller olika mycket teobromin. Generellt kan sägas att ju bittrare choklad, desto mer teobromin. Symptom på chokladförgiftning är hyperaktivitet, ökad hjärtfrekvens, skakningar, diarré och/eller kräkning och i värsta fall akut död pga påverkan på hjärtat. Det finnsn ingen specifik antidot. Snabbt in till djursjukhus för att kräka katten och ge kol. Det kan behövas hjärtmedicin för att kontrollera hjärtrytmen.

Bittermandel, som innehåller cyanid, är mycket farligt. Cyanid 'binder' till celler och blockerar deras upptag av syre från blodet. Blodet syresätts men det kan ej tas in i cellerna. Bittermandel finns i mandelkubb. Symptom kan ses 10-15 min efter intag: Ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, mycket ljusröda slemhinnor (pga att blodet har en så pass hög syrehalt), påverkat mentalstatus pga syrebrist i hjärnan, kollaps och plötslig död.

Bulldeg kan vara livshotande. Den jäser i magen pga kroppsvärmen och etanol produceras under jäsningsprocessen. Symptom: Kraftig buksmärta, uppsvälld buk, kräkning, okoordinerade rörelser, nedstämdhet.

Russin och vindruvor. Tänk på att för våra husdjur är russin inte godis! Man vet ännu inte vad den giftiga substansen är. Russin och druvor kan ge akutnjursvikt. Det finns rapporterat att så litet som 6-8 druvor kunnat orsaka njursvikt hos en mellanstor hund. Katter är ännu känsligare och 3 g russin/kg kroppsvikt är livshotande! Symptom: Kräkning, nedstämdhet, buksmärta, ökad törst, ökat kissande alt. inget kissande. Det finns ingen specifik antidot. Understödjande behandling och aggressiv vätskebehandling krävs. Djur som inkommer i akut njursvikt har mycket dålig prognos för överlevnad trots behandling.

Snören, glitter och annat julpynt: Det är vanligt att katter äter olämpliga saker som stoppar upp i tarmsystemet vilket kräver operation. Snören och glitter fastnar och gör att tarmarna blir uppträdda = operation. Om katten bajsar ut snöre, dra ALDRIG ut det! Klipp av och låt katten bajsa ut det successivt. Har katten lyckats få i sig vassa föremål som t ex nålar från ett pepparkakshus: ge sparris. Nålar passerar förvånansvärt ofta utan problem. Däremot är tråd ett större problem.

Julstjärna nämns ofta som väldigt giftig men det finns mycket få rapporterade fall om problem hos djur. Symptom på att katten tuggat på julstjärnan är vanligtvis en retning i munhåla och svalg, kräkning och diarré. Eftersom retningen i munhåla och svalg kan göra att katten matvägrar är det ett större problem än giftet från växtsaften. Våra vanligaste lökväxter, som t ex hyacint, är också en fara för katten. Tänk på att även den lök som finns i de flesta barnmatsburkar är skadligt för katten. Ge aldrig din katt något som innehåller lök/vitlök. Detta gäller även torkat lökpulver som är mer koncentrerat och därigenom skadligare.

Och sist men inte minst: för katten kan julgransfoten bli en ny lockande vattenskål. Tänk på att inte använda växtnäring! Även julgranskulor och annat pynt i granen är framför allt för kattungar helt oemotståndliga. Plastkulor är bättre än glaskulor. Häng de ömtåligaste prydnaderna högst upp. Har du en riktigt livlig katt kanske du ska fundera på att förankra din julgran. Krossade julgransljus och prydnader är en fara för små tassar.

Källa: Leg. Vet. Claire Nicol, Regionsjukhuset Bagarmossen, föreläsning 2009-12-02


I media har vi på senare tid sett notiser om att katter blivit förgiftade när de tuggat på japansk sagopalm/kottepalm så den bör inte finnas i ett hem med katter.


Agria har också lagt upp en sida med fakta och råd och om alla farliga blommor.

Att adoptera katt från oss

Äntligen sommar!

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen