Meny

Variant 8 mars 223_redigerad-1
Violetta
Abigail (2)

Skygga katter
Förberedelser innan katten kommer hem

Ställ i ordning en tom kartong med något att ligga på. Ta en modell större och vänd den så att det blir en liten öppning fram och ett krypin att dra sig undan i. Ställ fram en låda med kattsand och matskålar. Ta bort mattor från golvet och blommor från fönster.
När katten kommer

Ställ in kattburen i rummet och öppna och gå ut från rummet så katten får gå ut i lugn och ro och inte blir stressad. Dra gärna för gardiner eller dra ned persienner. En katt som kommer direkt utifrån har aldrig sett ett fönster och tror att den kan ta sig ut där och kan hoppa mot rutan och skada sig.
Första tiden

Katten kommer antagligen att fräsa åt dig och springa in i sin kartong och gömma sig när du kommer in i rummet. Prata ändå med katten och låt den bli van vid din röst. Skapa gärna rutiner, t ex att tömma lådan först och sedan fylla på mat. Prata med mjuk röst och gör inga häftiga rörelser som skrämmer katten. Får du ögonkontakt med katten så kom ihåg att blinka långsamt med ögonen. Det betyder på kattspråk att du är snäll. Att stirra en katt stint i ögonen betyder att man är aggressiv och utmanande. Träng absolut inte in katten i ett hörn utan gå undan så att katten får passera och springa in i sitt trygga bo. Det går aldrig att tvinga katter, bara att locka till umgänge på kattens villkor.
När katten börjar sluta fräsa

Efter en tid börjar katten bli lite nyfiken på dig när du kommer in i rummet och stannar kvar utanför kartongen även när du finns i rummet. är det en yngre katt kan man nu försöka få igång katten att leka. Prova med vippa, pälsmöss eller att försiktigt rulla med en liten boll.
Mat

De flesta hittekatter föredrar våtfoder och förstår sig ibland inte på torrfoder. De brukar äta det allra mesta. De äter massor i början då de tror att de kanske inte kommer att få något mer på ett tag och bäst att äta när det finns. Detta brukar lugna ner sig efter ett tag. Första tiden äter de bara på natten, när allt är lugnt.
Hygien

De allra flesta katter som levt ute en längre tid klarar att gå på låda alldeles galant. Sandlådan är ju det som är mest likt att göra i naturen. Har man tagit bort mjuka material från rummet innan, går katten på låda redan första natten.
Att stryka på katten

Man kan försiktigt börja stryka katten över ryggen när katten äter. Nudda den lite i början och träna sedan varje dag på att stryka lite mer. Efter ett tag kommer katten på att det faktiskt är skönt och börjar då försiktigt nosa mer och mer.
Träna på att lyfta

Att träna att lyfta en katt går till på samma vis som när man börjar stryka på den. Börja med att bara greppa om den och släpp. Försök sedan lyfta lite mer och mer.
Att få in en skygg katt i transportbur

Det första du ska tänka på är att inte ta tag i katten. Detta kommer stressa hen ännu mer och risken finns att du blir biten. Om du är ovan och om det går; var gärna två personer.


Steg två är att se till att katten är i den mest optimala delen av hemmet. Sängar, soffor, badkar och tvättmaskiner bör undvikas. Plus andra möbler som katten kan ta sig in bakom eller under och som är svåra flytta på. Se även över om det är så att katten kan komma in bakom kylskåp och köksmoduler. Om det går ska ni inte vara i köket.


Använd dig av en transportbur för att få in katten. Ha buren i ena handen och gallret till buren i den andra. Valla katten in i ett hörn och håll gallret ovanför. Detta för att undvika att katten hoppar över buren.


Var beredd att parera och flytta buren efter kattens rörelsemönster. Flytta den närmare och närmare tills katten är intryckt i ett hörn. Ha då gallret ovanför kissen använd det för att peta på katten så hen blir motiverad att gå in i buren. Om ni är två personer får gärna den andra personen hålla upp en filt för att blockera flyktvägar.


I vissa fall (om katten inte är alltför flyktig) fungerar det bra att lägga en handduk över hela katten. Använd en handduk (modell större) och inte en filt. Filtar är ofta hala och katten kan lättare glida undan. Putta sedan katten in i buren, eventuellt tillsammans med handduken.


Ett sista tips! Om du har svårt att få in en tamkatt i bur: backa in katten med rumpan först. På så vis ser hen inte vad som händer och kan heller inte streta emot med benen lika lätt som om hen kommer med huvudet först. Se till att någon håller i buren eller att den står mot en vägg. Annars finns risken att den bara glider i väg när du försöker fösa in katten.
Hur lång tid tar det?

Detta är ju individuellt för varje katt. Man får räkna med 3-4 månader och i bland mer för vissa individer. För katter som haft ett hem och sedan gått hemlösa går det oftast mycket snabbare.
Det viktigaste

Att katten får känna att den är "älskad för det den är". Som min veterinär så klokt säger: "Det är bara kärlek dom behöver." Katter är mycket känsliga för sinnesstämningar så de vet precis om man är på dåligt humör. De "läser av" en redan i dörren.
Text: Christina Åbladh

Att adoptera katt från oss

Äntligen sommar!

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen