Meny

Kummin
Topaz (1)_red
Lenas ku 11 oktober 141

Min katt har sprungit bort!

OBS! Om din katt är köpt på Katthemmet och bortsprungen, kontakta Katthemmet snarast på info@katthemmet.nu


Vad kan jag göra när min katt har försvunnit?

Många katter som försvinner/rymmer kommer hem igen som om inget har hänt. Under tiden katten är borta är du som ägare ofta orolig och stressad! Men det finns mycket du kan göra!

Nedan finns några råd om hur du bäst kan hitta din katt. Ge aldrig upp hoppet eller sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.

- Är din katt id-märkt? Börja i så fall med att kontakta DjurID.se (Svenska Kennelklubben) och meddela att katten är försvunnen. Kontrollera även att dina kontaktuppgifter i registret är aktuella.

- Ring 114 14 och anmäl till Polisen att din katt är försvunnen.

- Sätt upp massor av lappar i närområdet, vid affärer, portuppgångar osv. Viktigt att sätta upp och dela ut nya lappar löpande eftersom de ofta tas ned.

- Kolla under bilar som står parkerade, där kan katten gömt sig. Sök även i garage, förråd och andra lokaler där katten kan ha blivit inlåst. Be grannar kolla sina utrymmen.

- Kolla högt upp i träden om katten klättrat för högt och inte vågar ta sig ned. Lyssna efter fåglar, de brukar "skvallra" om det finns någon i träden.

- Var ute på kvällen/natten när det mörkt och tyst och ropa, ha med dig torrfoder i en låda och skramla och mat som luktar mycket tex tonfisk, grillad kyckling. En katt som kommer ut av misstag följer oftast närmaste husfasad och viker runt hörnet. Den blir vanligtvis kvar i närområdet och rör sig "i cirklar" under nattens lopp.

Se dig omkring "med kattögon". Vilka skyddade och trygga gömställen finns det?

- Om en innekatt kommer ut, blir den i regel stressad och beter sig inte som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

- En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Vid dåligt väder håller de sig undan och ligger och trycker någonstans.

- Har du någon inkallningssignal som du brukar använda t ex när katten ska få mat eller godis? Använd den när du söker, börja söka så snart det skymmer! Sedan gäller det att ha tålamod och inte ge upp!
Tänk på att katten hör dig bättre än du hör den. Katten kommer kanske inte att komma springande till dig, men har du tur kanske katten svarar dig eller visar sig (eller prasslar i en buske).

- De allra flesta katter stannar i det omedelbara närområdet den första tiden. Men det beror lite på hur det ser ut där du bor, om det finns arga katter som jagar nykomlingar, om det finns mat/vatten. Fokusera ditt sökande på att söka av det närområdet. Lyssna också efter katter som "pratar med varandra" när det skymmer och kolla vilka katterna är.

Stanna ute länge, ropa och vänta!

- Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar på sig.

- Om du vet var katten finns men inte kan fånga in den så kan du hyra en fälla av t.ex. oss. Maila oss på info@katthemmet.nu för att kontrollera så att fälla finns tillgänglig.


Vilselogga260px
- Lägg in en efterlysning på www.vilse.nu .


- Annonsera på Blocket under efterlysningar.

- På Facebook finns många sidor/grupper där du kan skriva inlägg. T.ex:
   - Vi längtar hem
   - Bortsprungna katter - Djurid.se
   - Missing cats Sweden
   - Efterlysta djur

Sök även efter sidor/grupper för innevånare på orten och skriv inlägg att du saknar en katt i området.

Lycka till och ge inte upp!

Att adoptera katt från oss

Äntligen sommar!

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen