Meny

IMG_5481
Katt i Henriksdal
Polis

Hittat en katt?

Många som kontaktar katthemmet har hittat en katt som de tror är hemlös. Är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. Likaså om katten är mycket skygg. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen. Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär. Om katten är mycket skygg kan en fälla hyras, t.ex. från oss, för att försöka fånga in den.


Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

 • Se efter om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.

 • Kolla om katten är öronmärkt - den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Det är inte alltid helt lätt att utläsa tatueringen, men det brukar vara lättare om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Ibland har dock inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna publiceras på Internet och då kan man ringa till Kennelklubbens jourtelefon 08-795 30 00 dygnet runt.
  Även Kattförbundet Sverak har ett id-register.

 • Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär, polis och katthem.

 • Sätt upp lappar i området: i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.

 • Kontakta de närmaste polisstationerna - ägaren kan ha anmält sin katt som försvunnen - och anmäl katten som upphittad.

 • Sätt ut en upphittad-annons på kattrelaterade sidor på Internet.

 • Titta också under rubriken Efterlysningar e.d. på kattrelaterade sidor. Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta. 


 • Lägg in en annons på www.vilse.nu och kolla även där om det finns en efterlysning på katten.

 • Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. ”Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telnr)” eller bara ditt telefonnr på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.


Om inget av detta ger resultat, om varken du själv eller någon du känner har möjlighet att ta sig an katten, kontakta närmaste polisstation. Det är deras skyldighet att ta hand om katten och, vid behov, placera ut den på ett katthem. Dessutom vet ju då polisen var katten finns om dess ägare skulle kontakta dem. Läs mer om polisens skyldighet här.


Var snälla och kom aldrig till Katthemmet med en katt utan föregående överenskommelse eftersom vi alltid har fullt!

Att adoptera katt från oss

Vill du bli volontär på Katthemmet?

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen