Meny

Logga till hemsidan 314x209

Vår Historia

Stockholms Katthem - 30 år och fler än 12 000 räddade katter. En historia om hårt arbete, engagemang och eldsjälar.

 

Föreningen Stockholms Katthem bildades den 1 oktober 1990, men det började egentligen långt tidigare. Grundaren av det som så småningom skulle bli vår förening är kattvännen Eva Jacobsson som vid den tiden bodde i en villa i Midsommarkransen precis intill bensinmacken och granne med E4:an. Hon blev flera gånger vittne till hur bilar stannade till vid macken, slängde ut en katt och snabbt gasade därifrån. Det fanns även flera magra och tufsiga katter i området och Eva klarade inte av att bara titta på. Sagt och gjort, hon ställde i ordning ett litet katthem i ett skyddsrum i sin källare för de övergivna katterna och i samband med det bildade hon Stiftelsen Kattvärnet. (ej att förväxla med Föreningen Kattvärnet i Haninge) Året var 1980.

 

Rågsved 1986-1993
I Evas källare fanns det plats för tio-tjugo katter åt gången och det var mycket jobb med att sköta dem och samtidigt samla in pengar till mat, sand och veterinärvård. Fler kattvänner anslöt sig för att hjälpa till, men att ha ett katthem i sin källare var ingen optimal lösning. Jakten på en, bättre lokal startade och slutligen hittade man en enkel träbarack på en skolgård i Rågsved dit katterna och hela verksamheten flyttade 1986. Efter några år i Rågsved flyttade Eva från Stockholm och i samband med det beslutade sig ett antal volontärer för att fortsätta driva verksamheten, men i föreningsform. Den 1 oktober 1990 bildades så Föreningen Stockholms Katthem.


Rågsved 1990 - 1993 (1)


Lokalen i Rågsved var väldigt sliten och sådan lyx som tvättmaskin och sophämtning var det inte tal om. Man turades om att ta med sig tvätten och soporna hem och då man inte hade råd med larm försökte man bemanna katthemmet dygnet om. Det fanns en tältsäng till den som tog nattpasset. Ekonomin var ett stort bekymmer och man hotades flera gånger av vräkning då det inte fanns pengar till hyran. Ibland hade man inte råd med sand till toalådorna, utan fick använda sågspån och tidningspapper. Men det här var ett gäng eldsjälar som inte gav upp i första taget. Fanns det inte pengar så samlade man ihop ett  gäng och åkte in till stan med insamlingsbössorna i högsta hugg. På så vis skramlade man ihop till hyran och kattsand. Att ge upp och lägga ner föreningen var det inte tal om.


Telefonplan, Västberga 1993-2015
Hösten 1993 blev vi slutligen uppsagda från baracken i Rågsved som skulle rivas. I stället erbjöds katthemmet en ny barack på en annan skolgård, nämligen den vid Telefonplan.
Även denna barack var väldigt sliten, men tack vare hantverkskunniga personer och generösa gåvogivare kunde den renoveras och anpassas till vår verksamhet och det nya katthemmet invigdes 5 december 1993 och där bodde vi fram till mars 2015.


                                              1993 - 2015.hemsidan


Under åren vid Telefonplan hände mycket i vår förening, som växte sig allt starkare. Media intresserade sig för vår verksamhet och skrev om sommarkatter och problematiken med hemlösa katter. Allteftersom vi blev mer och mer kända fick vi många nya medlemmar, volontärer och gåvogivare. Många privatpersoner valde att ge en slant regelbundet varje månad och blev katthemmets månadsgivare. Våra månadsgivare är basen i vår ekonomi och utan dem skulle det inte vara möjligt att driva katthemmet. Vill du också bli månadsgivare? Anmäl dig här

För tjugo år sedan började vi arbeta mer och mer med akuthem vilket inneburit att vi kunnat hjälpa många fler katter samt erbjuda ett bättre alternativ än katthemmet för kattmammor med ungar samt katter som av olika anledningar inte kan bo på katthemmet. Våra akuthem är privatpersoner som öppnar sina hem tillfälligt för våra katter. 


                              Akuthem_red


Akuthemmens insats är ovärderlig och utan dem skulle många fler katter fara illa i fortsatt hemlöshet.


Runt 2005 startade vi upp en mycket speciell avdelning som vi är mycket stolta över. Den så kallade skyggisavdelningen. Den är särskilt anpassad för våra skygga katter och deras speciella behov. Vid den här tiden avlivades de flesta skygga katterna omgående av myndigheterna och andra katthem. De ansågs omöjliga att få tama. För oss är det viktigt att visa att även en skygg katt har rätt till ett bra liv och med tålamod och kunskap om hur katter fungerar blir även en förvildad och skygg katt en trevlig familjemedlem.  


Skyggisavdelningen


Det vi gjorde vid den här tidpunkten var unikt och har påverkat synen på skygga och förvildade katter för all framtid. Med tiden har allt fler katthem inspirerats av våra tankar och idéer, vilket inneburit att fler och fler väljer att ge de här katterna chansen till ett bra katt-liv.


För vår förening har det alltid varit viktigt att ge alla katter en chans till ett bra liv oavsett kostnader. Vi har sedan starten haft en No-Killpolicy vilket innebär att vi aldrig avlivar en katt för att den är skygg, kissar utanför lådan, är för gammal eller behöver dyr veterinärvård. Så länge katten är behandlingsbar och har möjlighet att leva ett bra liv ska den få den hjälp och vård som är nödvändig. 2012 blev vi medlemmar i Svenska Kattskyddsförbundet-Svekatt som organiserar katthjälpsorganisationer som alla delar samma värdegrund. Medlemskapet är ett viktigt ställningstagande för No-Killpolicy och mot slentrianmässig avlivning av friska katter.


                                  22405705_1688765184489330_5614869465113363533_n


Under den här perioden fick vi även ett 90-konto som är en garant att vår ekonomi sköts noggrant och att skänkta gåvor går till katterna och inget annat.


90konto


Vår lokal blev alltmer sliten och vi insåg att den inte skulle bli godkänd av myndigheterna nästa gång det var dags att förnya vårt verksamhetstillstånd. Det mesta verkade hållas ihop med silvertejp. 2010 inleddes jakten på en ny lokal. Med tanke på besökare och volontärer ville vi helst finnas utmed tunnelbanelinjen, men det är inte lätt att hitta en lämplig lokal till en rimlig kostnad i Stockholm. Om det var möjligt ville vi gärna bygga en egen lokal, men tomtarrenden och stadsbyggnadsplaner satte krokben på alla våra försök. Slutligen när vi nästan gett upp kom det ett oväntat mail. ” Behöver ni en lokal? Vi kanske har en till er”  Det var Stiftelsen Anna Visborgs  Minne i Nacka som hörde av sig. Inledningsvis var vi väldigt skeptiska. Det var långt bort, dåliga förbindelser, ett sommarstugeområde och dessutom ville vi ju helst bygga eget, inte hyra. Men, så åkte vi i alla fall ut och tittade och blev helt förtrollade av miljön. Utsikten över Stockholms inlopp är helt magisk, förbindelserna var inte så dåliga som vi först trodde och det där med sommarstugeområde visade sig vara rejält överdrivet. Lokalen hade potential och vi såg framför oss möjligheter med ett café, en liten butik och mycket mer. Efter förhandlingar med stiftelsen skrev vi ett hyresavtal där vi tryggat Katthemmets boende för 50 år framåt.


                                           Två våningar


Nu började det roliga arbetet med att planera ombyggnation och anpassning av huset till vår verksamhet. Huset har tidigare tjänstgjort som konvalescenthem, facklig kursgård samt dagis och det tog nästan ett helt år att förvandla det till ett modernt och lättskött katthem. Vi tyckte att lokalen var aningens trång för oss och valde en ganska oväntad lösning. Våren 2014 lyftes taket av från huset och så byggdes ett helt nytt våningsplan för kattavdelningarna. Från ett tvåvåningshus hade vi nu ett trevåningshus.


Taklyft


Nacka  2015

I mars 2015 gick flyttlasset till Nacka. För oss och katterna var det ett enormt lyft.  Katterna sitter inte längre i burar, utan bor i stora luftiga rum, samtliga har fönster och många kan njuta av sjöutsikt. Självklart har vi upprättat en ny ”skyggisavdelning” och vi har även en avdelning som är stängd för allmänheten. Där bor våra katter som behöver lite extra tillsyn av olika anledningar. Det finns även ett veterinärrum på katthemmet som används varje vecka då vår veterinär besöker oss. Vi har moderna materialval som gör katthemmet lättstädat och enkelt att förebygga smittspridning mellan katterna. 


Fanucoochcompany


Efter flytten har vi byggt balkonger till katterna där de kan gå ut och få lite vind i morrhåren samt en stor fin altan till människorna där de kan ta en fika och njuta av utsikten.

Katthemmet har blivit ett populärt utflyktsmål, inte bara för kattälskare. Många kommer till oss för att köpa en glass eller ta en kopp kaffe på vår altan och njuta av den fina utsikten.


                                                     Nacka 2015 -


Vi är mycket stolta över vad vi gemensamt åstadkommit under 30 år och ser fram emot att fortsätta hjälpa katter och utveckla vår verksamhet under minst 30 år till.     


                                       Ajax (3)_red


Hoppas att du vill vara med oss på den resan!


Vi söker volontärer!

Nu rear vi kalendern!

Öppettider

Swish: 1239001793 | Bg: 900-1793 | Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

90konto-logo
© Stockholms Katthem. Allt material tillhör Stockholms Katthem.
Om Webbplatsen